Αρχείο

Έτη

« Επιστροφή στον Κατάλογο

10 Ιανουρίου 2017

Energypress: Αστοχία προβλέψεων και αγοράς ανέδειξε η εν εξελίξει νέα ενεργειακή κρίση

Μια σειρά από προβλήματα και ανεπάρκειες του ενεργειακού συστήματος ανέδειξαν , οι ομολογουμένως ακραίες καιρικές συνθήκες πολικού ψύχους που βιώνει η χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Το βασικότερο πρόβλημα της αγοράς, που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια λήψης μέτρων είναι ότι εμφανίζει κενά στη λειτουργία της και δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος της ενέργειας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Τι σημαίνει αυτό; Την ώρα που υπάρχει έλλειμμα ενέργειας, το κόστος του αερίου εξισορρόπησης (δηλαδή των επιπλέον ποσοτήτων που ζητούν προμηθευτές και χρήστες του συστήματος) είναι μόλις 30 ευρώ. Λογικό λοιπόν να ζητούνται με ευκολία από καταναλωτές και προμηθευτές 110 χιλιάδες MWh επιπλέον των συμβατικών ποσοτήτων σε μόλις 48 ώρες, οδηγώντας το σύστημα να είναι ελλειμματικό από την Τετάρτη.

Αλλά και στην αγορά του ρεύματος, η οριακή τιμή του συστήματος σήμερα θα διαμορφωθεί μόλις στα 77,8 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ χθες ήταν στα 60,6 ευρώ και την Κυριακή στα 50,3 ευρώ. Με αυτές τις τιμές είναι αδύνατον να γίνουν εισαγωγές, ιδιαίτερα όταν σε γειτονικές αγορές όπου η αγορά λειτουργεί και οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τα κόστη της ενέργειας, έχουν ανεβάσει τις τιμές. Για παράδειγμα στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή του ρεύματος είναι πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η αγορά καλείται να ανταπεξέλθει με υπερφόρτωση των υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, εφόσον οι συνθήκες ψύχους παραμείνουν, να τεθούν εκτός και άλλες ήδη καταπονημένες μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ.

Εδώ βεβαίως υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τις επιλογές προγραμματισμού που έγιναν: 2 μονάδες του Αγίου Δημητρίου επελέγη να βγουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας για τις εργασίες αναβάθμισης (αποθείωση) που θα κρατήσουν κάποιους μήνες. Η χρονική επιλογή της απόσυρσης των μονάδων αποδείχθηκε στη πράξη λάθος.

Τέλος είναι σαφές ότι και ο ΔΕΣΦΑ υποεκτίμησε την κατάσταση, με τις προβλέψεις να κινούνται πολύ κάτω από την πραγματική κατανάλωση, κάτι για το οποίο βεβαίως υπάρχει ευθύνη και από τους προμηθευτές που επίσης δεν υπολόγισαν σωστά τα δεδομένα.

Πηγή:Energypress

Copyright © 2013 Eviken Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα Design by   and  Development by  INTELLISOFT

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθε περισσότερα