Παρασκευή, 05/02/2021

Σε “επικίνδυνα” υψηλά επίπεδα έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, που χθες έσπασαν το φράγμα των 38 ευρώ τον τόνο, κυρίως εξ αιτίας των συναλλαγών που πραγματοποιούν τα hedge fund, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με  δικαιώματα εκπομπής  CO 2

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν 13% μέσα στην εβδομάδα, στο πιο έντονο ράλι από τα τέλη Αυγούστου. Τα επίπεδα στα οποία κινούνται πλέον οι ρύποι, μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν τον κίνδυνο οι κινήσεις των funds να οδηγήσουν σε μία έκρηξη στην τιμή του διοξειδίου του άνθρακα, που με τη σειρά της θα δημιουργήσει μία δυναμική, η οποία μπορεί να  θέσει σε κίνδυνο όχι μόνον το ίδιο το σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ, αλλά και τις αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρώπης.

Το όλο ζήτημα μάλιστα αναμένεται να τεθεί από τις ενώσεις της βιομηχανίας αλλά και άλλων φορέων στο κείμενο που θα καταθέσουν στη δημόσια διαβούλευση, που διενεργεί η Κομισιόν για τη νέα μεταρρύθμιση του Μηχανισμού Εμπορίας  Ρύπων.

Η άνοδος των τελευταίων ημερών τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη που αποκομίστηκαν στις 3 και στις 4 Φεβρουαρίου, μετά από δημοπρασία στην Πολωνία, όπου οι εταιρίες κατέβαλαν premium για να αγοράσουν δικαιώματα, όπως αναφέρουν οι FT

Xθες,  οι τιμές του CO 2 ανέβηκαν ως τα 38,08 ευρώ τον τόνο, πριν υποχωρήσουν κάτω από τα 37 ευρώ.

Από τις αρχές Νοεβρίου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%. Πρόκειται για ένα ράλι που έχει ενισχυθεί σημαντικά από τη δέσμευση των ηγετών των 27 χωρών-μελών τον Δεκέμβριο για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030.

Τα αυστηρότερα μέτρα για το Κλίμα μαζί με τη Φάση 4 που εισήλθε από το 2021 ο Μηχανισμός Εμπορίας (ΕΤS) και την προοπτική νέων, ακόμα πιο περιοριστικών όρων μέσω της Μεταρρύθμισης του συστήματος των ETS, όπως σχεδιάζει η ΕΕ, έχουν τροφοδοτήσει το ανοδικό δυναμικό. Ωστόσο ένα μέρος της ανόδου οφείλεται σε καθαρά χρηματιστηριακού τύπου κινήσεις, καθώς πολλά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) έσπευδαν την Τρίτη και την Τετάρτη να καλύψουν τις θέσεις τους, πιεζόμενα από παίκτες που είχαν στοιχηματίσει στις τιμές των παραγώγων.

Στελέχη εταιριών  hedge fund, αμοιβαίων κεφαλαίων,   τραπεζών αλλά και εταιρειών κοινής ωφελείας  δήλωναν στους FT ότι αναμένουν περαιτέρω άνοδο των τιμών, καθώς η ΕΕ αυστηροποιεί  τους κανόνες για τις εκπομπές  ρύπων.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν την τιμή να φθάνει στα 50 ευρώ τον τόνο ή υψηλότερα τα επόμενα χρόνια, ένας αναλυτής στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα μίλησε ακόμα και για 100 ευρώ/τόνο μέσα στο έτος (!).  Ως μόνος αποτρεπτικός παράγων θεωρείται το ενδεχόμενο η ΕΕ πιεστεί από τη βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις υπόχρεες σε αγορά δικαιωμάτων, να μειώσει το κόστος,  αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιωμάτων που διατίθενται στην αγορά.

Αναλυτές προειδοποιούν εξαλλου ότι,  η ταχύτητα των πρόσφατων κερδών μπορεί να ωθήσει ορισμένους βιομηχανικούς αγοραστές να αποχωρήσουν προσωρινά από την αγορά με την ελπίδα ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν ξανά.

Η αγορά των ρύπων πέρασε μια δεκαετία ύφεσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μείωσε τις εκπομπές, αφήνοντας ένα μεγάλο πλεόνασμα δικαιωμάτων και χαμηλές τιμές. Οι Βρυξέλλες για να ενισχύσουν την αγορά των ETS, την οποία θεωρούν ως  βασικό εργαλείο στρατηγικής για την επίτευξη των στόχων του Κλίματος, απέσυραν δικαιώματα, πράγμα που ενίσχυσε τις τιμές του CO 2 από τα μέσα του 2018 και μετά.

Πλέον, η ανοδική δυναμική των τιμών  του άνθρακα στην ΕΕ έχει προσελκύσει την  προσοχή χρηματιστών και trader, πέραν των παραδοσιακών παικτών της εξειδικευμένης αυτής αγοράς.